DoTERRA illoolajok

Az illóolajok és a szaglás

2019. március 25. 11:52 - Mydoterra illoolaj

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy bizonyos illatok régi emlékeket idéztek fel bennünk, vagy éppen tökéletesen képesek voltak megnyugtatni minket. De hogy valójában hogyan is működik a szaglás? A következőkben igyekeztem néhány mondatban összefoglalni!

31-zfagepel_1.jpg

Amikor egy illatmolekula bekerül az orrunkba, ezt először a szaglósejtek érzékelik, melyek olyan idegsejtek, amelyeknek kiterjedt érzékelőcsillóik vannak.  Ezek belógnak az orrüregbe és érzékelik az illatokat. Receptoraik a szagmolekulákhoz kapcsolódnak, így amikor egy illatmolekula hozzákötődik egy receptorhoz, a szaglósejt átviszi az ingert a rostacsonthoz. Innen már egyenes út vezet az agy szaglóközpontjához, ahol a szaglógumó viszi az impulzusokat tovább a szaglóterületbe. Innen továbbjut az amigdalába, mely kulcsfontosságú, hiszen elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában. Ennek a folyamatnak köszönhetően alakul ki a szagérzet és így tudatosul a szagélmény is! Hát nem csodálatos?

Érdekes tény, az illatok mögött ott lapul mélyen az érzelem és emlékkép is, így amikor újra megérzünk egy bizonyos illatot, amihez egykor erős érzelmi töltés párosult, az előhívja azt a korábbi érzelmet és az emléket, még akkor is, ha már évek óta eszünkbe se jutott, nem beszéltünk róla.  Ennek az az oka, hogy szaglásunkkal vagyunk képesek a legtisztábban és legmélyebben megőrizni és elraktározni tapasztalatainkat és emlékeinket.

Anatómiailag a szaglórendszer közel van az agy limbikus rendszeréhez, melybe beletartozik a hippokampusz, ami a hosszú távú memóriáért felelős, ahogy az amigdala is, amely pedig az érzelmekért felelős. Csodálatos szervezetünknek hála a DoTERRA illóolajok kifejthetik fiziológiás és pszichológiai hatásaikat! Az illóolajok komponensei ugyanis képesek pszichésen és fizikailag is hatni, hiszen az immun-, a keringési, és az idegrendszer stimulálásával segítenek szervezetünknek legyűrni a mindennapi stresszt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mydoterrailloolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr8214715205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása